אי פי איי או IPA או בשמה המפורש India Pale Ale היא בירה מעט חזקה יותר באחוזי האלכוהול, אבל בעיקר בעלת סגנון כשותי ארומטי ומריר. כמו תמיד יש כמה וכמה גרסאות וסיפורים על מקורה של בירה זו. אמנם הסגנון והבירה הם העיקר אבל היי, מי לא צריך איזה סיפור טוב?!
מקורה של הבירה הוא כנראה בבריטניה, או ליתר דיוק - בלונדון של שנות ה -40 של המאה ה -19.
עד אותה תקופה נהגו לייצר בירות אייל מקומיות בעיקר משעורה כמעט לא קלויה (כלומר ממש חיוורת, כלומר Pale) ותיבלו אותה במעט מאוד כשות, הצמח שמעניק לה את טעמה המריר.
הבירה הייתה מעט דלוחה עם הרבה טעמי לתת ומעט מאוד מרירות או רעננות.
הכשות (Hopps) מעבר להיותו צמח מתבל וארומטי, ידוע גם בגורם משמר וכך, כאשר החליטו לשלוח לחיילים והסוחרים הבריטיים את הבירה המקומית למקומות רחוקים באימפריה (כן כן אפילו להודו) הוסיפו עוד מהחומר המשמר המריר והארומאטי הזה, בכדי שהבירה תגיע טרייה גם לאחר שבילתה תקופה לא קצרה בבטן הספינה.
הסיפור השני, כנראה מדויק יותר, הוא על בשלן בירה בשם ג'ורד' הודג'סון ממבשלת בו באסקס שהחל לבשל בירת אייל (בירת אוקטובר חזקה יותר ומיושנת) בעלת 8% אלכוהול ותיבל אותה בהרבה כשות.
המבשלה של ג'ורג' שכנה סמוך לרציפי חברת הסחר העולמית של האימפריה הבריטית ה-East India Company והתחבבה מאוד על הסוחרים עצמם.
גם יכולת ההתיישנות והשימור של הבירה, ביחד עם הקרדיט שנתן ג'ורג' בתשלומים, עזרו לסוחרים להפוך אותה לפופולארית, כאשר שיווקו אותה לרחבי האימפריה (וגם להודו כמובן, היהלום שבכתר המלוכה הבריטי).
כך הפך סגנון "בירת אוקטובר" לבירת האייל החיוור ההודי או India Pale Ail או בקיצור IPA.
סוגי IPA:
IPA אנגלי
פייל אייל כשותי, מריר, חד וחזק אשר מדגיש יותר את טעמי הלתת האנגלי והשמרים הבריטיים. באופן כללי יבש יותר ומריר, ופחות פרחוני או פירותי מבירות אחרות בסגנון. החוזק הוא בסביבות 7% אלכוהול ומעלה.
IPA אמריקאי
האמריקאים כמו אמריקאים הכניסו שיטות ייצור מודרניות לתהליך, ומייצרים שלל סגנונות בירה תחת הכותר IPA, אבל באופן גורף אפשר להגיד שה-IPA האמריקאי פירותי, פרחוני וארומאטי בהרבה מהמקור האנגלי.
המבשלות האמריקאיות משתמשות בסוגי כשות מקומיים (בין השאר) זנים כמו Cascade, Centennial, Citra, Columbus, Chinook, Simcoe, Amarillo, Tomahawk, Warrior, and Nugge ועוד, ולפעמים גם כמה סוגי כשות בכל בישול ובכל בירה.
יש עוד די הרבה תתי סוגים כמו דאבל IPA עם עוד יותר אלכוהול ויותר כשות, IPA חיטה, ניו אינגלנד IPA – עכור, מעונן וכמעט "מיצי" במרקם, בלאק, רד ועוד.
למי שהוא באמת חובב בירה, ועדיין לא מכיר את הסגנון שווה לערוך איזו טעימה קטנה!