אני זוכרת היטב מימיי כברמנית את הלקוחות שעצבנו אותי, זוכרת כל אחד מהם.

אלו שרצו צ׳ייסרים על חשבון הבית, אלו שהתחמקו מלהשאיר טיפ ואת הקרציות שחשבו שאני שמירת חפצים או מודיעין.

אבל מעל כל אלו אני זוכרת את הלקוחות המרגיזים ביותר; אלו שהתעקשו לקבל את הבירה שלהם בלי קצף.

כלומר – לא רק שאתם מתקמצנים ומתחשבנים איתי, אתם גם חסרי טעם.

וכך, אילצו אותי אותם העקשנים להגיש להם בירה דלילה, דלוחה ונטולת טעמים טובים שמגיעים מהקרם דה-לה קרם שלה.

 

אם גם אתם מאותם האנשים שחושבים שאם הם מבקשים בירה בלי קצף אז הם ניצחו את המערכת,

בואו, בואו רגע, תתקרבו, בלי פחד. תקראו את השורות הבאות, ותבינו איך באמת שותים בירה.

קצף של בירה נשפך

קצת על קצף

קודם כל חשוב להבין, שיצרני בירה משקיעים הרבה מאוד זמן, מחשבה וכסף בקצף של הבירה שלהם,

אותו הם מכנים The Beer Head ובעברית – ראש הקצף.

הקצף נוצר כתוצאה מחיבור בין חלבון מסויים שמאוד לא אוהב מים, לבין ה-CO2 שנמצא בבירה כתוצאה מההתססה.

ביחד, הם עולים לפני השטח ומייצרים שכבה בהירה במרקם שונה לגמרי משאר הבירה, שבין היתר מגנה על הבירה מפני חמצון.

 

הקצף מגן על הבירה מפני התחמצנות

בירה בלי קצף חשופה יותר לאוויר, ומתחמצנת. תחשבו על זה כמו על תפוח ללא הקליפה שלו, הוא משנה את צבעו, טעמו ומרקמו.

 

הטקסטורה של הקצף מושפעת מחומר הגלם ממנו הבירה מיוצרת

באופן כללי, קצף בבירות חיטה ישאר תוסס וחלק זמן רב יותר מאשר בירה שעורה.

בירות העשויות משיבולת שועל או משיפון נותנות קצף בטקסטורה יוצאת דופן, שעושה נעים על השפתיים והלשון.

 

הטקסטורה משפיעה על תפיסת הטעם

הטעם של הקצף, בדומה לבירה, הוא מריר, אך המרקם שונה לגמרי – התחושה שלו בפה היא אוורירית וקרמית.

לכן, איכות הקצף והכמות בה הוא מופיע, משפיעים באופן ישיר על האופן בו נתפוס את טעמה של הבירה.

 

כשהריח והטעם מתערבבים

בקצף מתרכזות המון תרכובות ארומטיות. מאחר וחושי הטעם והריח שלנו מתערבבים כמעט תמיד,

הארומות הללו משפיעות באופן מובהק על האופן בו נתפוס את טעמה של הבירה –

הן יעמיקו את הטעמים ויהפכו אותם למורכבים יותר.

 

הערך האסתטי

מעבר לטעמים, הריחות והטקסטורות, יש כמובן גם את הערך האסתטי של הקצף.

ראיתם פעם פרסומת לבירה שהציגה כוס בירה בלי קצף? בירה בלי קצף זה כמו פסטה בלי הרוטב,

כמו טווס ללא נוצות או כמו גמל חסר דבשת – זה פשוט מראה עצוב ועגום למדי, בטעם של משהו שחסר.

קצף של בירה נשפך

בפעם הבאה שאתם מקבלים בירה עם קצף מלמעלה ואתם חושבים שדפקו אתכם, תחשבו שוב.

הקצף הופך את הבירה לטובה יותר, טעימה יותר, ארומטית ובעלת טעמים מורכבים יותר

וחשוב לא פחות – יפה יותר.

אז תבינו, אף אחד לא מנסה לעשות עליכם סיבוב, בסך הכל מדובר בחלק בלתי נפרד מהמשקה.