לרגל יום העצמאות – שאלות על בירה וטרואר

כשמדברים על טרואר, לרוב זה יהיה בקונטקסט של יינות ולעתים גם של אוכל. הטרואר הוא למעשה כל הגורמים הסביבתיים שהשפיעו על התוצר הסופי. ביין, הכוונה היא לסביבה בה גדלו הענבים, מזג האוויר בכרם, סוג האדמה או הזווית בה השמש פונה אל הכרמים. כשמדברים על טרואר בהקשר של גבינות, מתכוונים למקום בו גדלו הפרות או העיזים, לאוכל שאכלו, ולכלל הבקטריות והשמרים המצויים במרתף בו יושנו. כשיינות ומאכלים מסויימים מיוצרים באופן הנאמן לטרואר, הסביבה והתהליכים באים לידי ביטוי בטעם של המוצר המגיע אל הכוס או הצלחת שלנו.

אבל מה לגבי בירה? גם לה יש טרואר? ובכלל, האם זה משנה מאיפה הגיעה השעורה או החיטה ממנה עשויה הבירה, ואם היא מקומית ו״טרוארית״ איך זה בכלל משפיע על הטעם?

(צילום: Shutterstock)

בירה הרי עשויה ממים, שמרים, לתת מדגנים (לרוב שעורה) וכשות, הצמח שנותן את המרירות לבירה. אך בעוד על תווית היין יצוין כמעט תמיד מאיפה מגיעים הענבים, היכן גדלו ולעתים קרובות אף יספרו לנו על האופן בו גידלו אותם, על בירה לרוב יצוינו הרכיבים בלבד, ללא קשר למקור שלהם.

וכך, למעשה, כשאנחנו שותים ״בירה ישראלית״ ומרגישים הכי פטריוטיים שיש, אנחנו אמנם שותים בירה שבושלה בישראל, אך חומרי הגלם שלה – הדגן, השמרים והכשות – פעמים רבות מיובאים. כשאנחנו שותים יין ישראלי, לעומת זאת, הענבים תמיד גדלו כאן בישראל והיין מיוצר בישראל. כלומר, הטעם מבטא את הטרואר הישראלי.

האם זה הופך את הבירה שלנו לפחות מקומית? יכול להיות, ויכול להיות גם שבבירה דווקא הגורם האנושי הוא הטרואר עצמו, ולכן אם הבירה מיוצרת בישראל על ידי ישראלים ומשתדלת לקלוע לטעם הישראלי – היא פשוט ישראלית.

רק לפני כשנה פורסם מחקר ארכיאולוגי פורץ דרך שגילה את העדות הקדומה ביותר לייצור בירה, לפני כ-13 אלף שנים ממש כאן – במערת רקפת שבכרמל, היכן שהתגוררו הנטופים. כלומר, יש לנו כאן את הטרואר המושלם לייצר בירה ישראלית מקומית פר אקסלנס, אנחנו רק צריכים לדרוש אותה.

(צילום: Shutterstock)

ביום העצמאות אנחנו אוהבים לשתות בירה, ועדיף שתהייה גם כמה שיותר ישראלית. לכן, דווקא היום חשוב לצאת בקריאה למבשלות המקומיות שישימו בקדמת הבמה את התוצרת הישראלית. כי אנחנו רוצים תוצרת מקומית ושעורה וחיטה הן הרי שתי הראשונות מבין שבעת המינים הגדלים על אדמה זו עוד מימי קדם. אין שום סיבה שלא להשתמש בדגנים מקומיים, וכאשר נעשה שימוש בחומרי גלם ישראליים – למה כבר לא לציין זאת על גבי התווית? לתפארת מדינת ישראל!